گریس چیست؟

گریس چیست؟

گریس که یک ماده ژلاتینی است از ترکیب روغن پایه، غلیظ کننده و مواد افزودنی تشکیل می شود. نوع و کیفیت غلیظ کننده و افزودنی ها، ویژگی های روغن پایه و همچنین ساخت آن، همگی بر کیفیت گریس تأثیر می گذارند.

یکی از مزایای استفاده از گریس استفاده نکردن از روغن در نقاط خاصی(یاتاقان چرخ ها) برای روانکاری می باشد. در واقع، شکل نیمه جامد گریس باعث می شود که از این قطعات خارج نشود و از جریان آن جلوگیری می کند.

با این حال، حرکت سیال برای ارائه قابلیت های خنک کنندگی و انتقال حرارت، و همچنین پاک کنندگی و خروج آلودگی مورد نیاز است که از عهده گریس خارج است. در نتیجه این دو ویژگی برای گریس ها در نظر گرفته نمی شود.

 

اجزای تشکیل دهنده گریس

طبق تعریف انجمن تست مواد آمریکا، گریس از سه اجزای مختلف تشکیل شده است.

این سه اجزا عبارتند از:

  1. روغن پایه
  2. غلیظ کننده
  3. افزودنی ها

 

از آنجایی که روغن پایه و افزودنی ها ترکیبات اصلی گریس را تشکیل می دهند، تاثیر زیادی بر کارایی و کیفیت گریس دارند. غلیظ کننده که اغلب اسفنجی نامیده می شود (روغن پایه و مواد افزودنی) را درون خود نگه می دارد.

 

  • روغن پایه

اکثر گریس ها از روغن معدنی ساخته می شوند. این گریس های مبتنی بر روغن معدنی مشتق شده از نفت عملکرد قابل قبولی را در انواع کاربردهای صنعتی ارائه می دهند و پایداری بالاتری را در دماهای پایین یا بالا ارائه می دهند.

 

  • غلیظ کننده

هنگامی که غلیظ کننده با روغن پایه مخلوط می شود، ساختاری جامد یا نیمه جامد ایجاد می کند. غلیظ کننده های مبتنی بر فلز، که اغلب به عنوان صابون فلزی شناخته می شوند، اغلب در گریس ها استفاده می شوند. لیتیوم، آلومینیوم، خاک رس، پلی اوره، نمک و کلسیم همه مواد تشکیل دهنده این صابون ها هستند.

اصطلاح “گریس پیچیده” به گریس هایی اطلاق می شود که دارای غلیظ کننده های پیچیده تری هستند. (Complex thickener) که اخیراً به دلیل تحمل نقاط دمای بالاتر و تحمل بار بیشتر، بسیار محبوب شده اند.

 

  • افزودنی ها

افزودنی ها باعث افزایش ویژگی های مفید گریس، کاهش ویژگی های منفی و ایجاد خواص مطلوب جدید در گریس است. پرکاربزد ترین مواد افزودنی گریس عبارتند از عوامل کاهنده اصطکاک، جلوگیری از زنگ و بازدارنده های اکسیداسیون هستند.

 

شاخص ویسکوزیته گریس

گریس بر اساس ویسکوزیته یا همان شاخص گرانروی رتبه بندی می شود، که از روانترین گریس شروع و با غلیظ ترین گریس پایان می یابد.

 

انواع گریس

انواع گریس ها عبارتند از:

 

  • گریس کلسیم

گریس های کلسیم از اولین گریس های تولید شده در صنعت بوده اند و گریس های پخت گرم و گریس های پیچیده کلسیم کمپلکس جایگزین گریس های اولیه پایه کلسیم به روش سرد شده اند.

مهمترین ویژگی گریس های کلسیم کمپلکس هزینه مناسب و ضدآب بودن آنهاست. این گریس ها از جمله گریس های پر کاربرد در صنعت هستند.

  • گریس سدیم

گریس های سدیم از جمله گریس های ارزان و با کیفیت روان کاری بالا هستند. آنها پس از گریس های کلسیم به بازار معرفی شدند. ضد آب نبودن این گریس ها نقطه ضعف اصلی آنهاست.

  • گریس لیتیوم

ابداع گریس لیتیوم در زمان جنگ جهانی دوم صنعت روانکاری را متحول کرد. این گریس به دلیل ویژگی های متمایز خود، دارای عمکردی چند منظوره است.

گریس لیتیوم به دلیل محدوده دمایی خوب و مقاومت مناسب در برابر شستشو با آب، به یک گریس چند منظوره عالی تبدیل شده است.

  • گریس آلومینیوم

گریس آلومینیوم که گریس با کیفیت و خاصی می باشد، قیمتش کمی گران تر از سایر گریس ها می باشد و در دماهای بالا عملکرد فوق العاده ای دارد.

  • گریس پلی اوره

گریس پلی اوره بر خلاف گریس های ذکر شده مبنای غیر فلزی دارد در دسته گریس های چند منظوره قرار می گیرد. به دلیل غیر فلزی بودن صابون این نوع گریس، دارای ویژگی های خاصی نیز می باشد.

 

خلاصه مطالب

با وجود فواید و مزایای عالی گریس، انتخاب این ماده کاربردی می تواند کمی سخت باشد. توجه به طول عمر گریس ماشین و سایر روانکارها، بسیار مهم است. برخی افراد معتقدند که اگر دستگاه کار نکند به این معنی است که روغن یا گریس آن مصرف نشده و از بررسی آن غافل می شوند که بسیار اشتباه است. گریس یا روغن پس از مدت طولانی خشک می شوند یا کیفیت و خواص خود را از دست می دهند. بنابراین، قبل از استفاده از دستگاه، روغن و گریس آن را بررسی کنید.

اگرچه گریس می‌تواند در برابر دماهای بالا مقاومت کند، اما نباید به طور مکرر در معرض دمای بالا قرار گیرد زیرا خواص خود را از دست می دهد.

 

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید برای دوستانتان

hamid

6 مطلب منتشر شده

درباره این مطلب نظر دهید !

محصولات پرفروش